陆老丝儿
总版主
总版主
  • UID2
  • 粉丝0
  • 关注0
  • 发帖数346
  • 社区居民
  • 忠实会员
  • 社区劳模
  • 原创写手
阅读:93回复:0

2020年考研英语(一)真题及答案解析之阅读理解3

楼主#
更多 发布于:2020-10-13 23:17
本系列考研资料为大家整理了考研英语长难句分析——精选考研英语真题例句,进行结构解析、句子翻译和词汇指南,帮你读懂长难句,拿下考研英语!更多长难句资料,关注公众号:kaoyanyo,发送关键词:长难句。


Text 3


Progressives often support diversity mandates as a path to equality and a way to level the playing field. But all too often such policies are an insincere form of virtue-signaling that benefits only the most privileged and does little to help average people.


A pair of bills sponsored by Massachusetts state Senator Jason Lewis and House Speaker Pro Tempore Patricia Haddad,to ensure “gender parity"on boards and commissions,provide a case in commissions will be required to set aside 50 percent of board seats for women by 2022.


The bills are similar to a measure recently adopted in California,which last year became the irst state to require gender quotas for private companies.In signing the measure,California Govermor Jery Brown admitted that the law,which expressly classifies people on the basis of sex,is probably unconstitutional.


The US Supreme Court frowns on sex-based classifications unless they are designed to address an“important"policy interest,Because the California law applies to all boards,ever where there is no history of prior discrimination,courts are likely to rule that the law violates the constitutional guarantee of“equal protection”.


But are such government mandates even necessaryFemale participation on corporate boards may not currently mirror the percentage of women.in the general population,but so what


The number of women on corporate boards has been steadily increasing without govenment interference.According to a study by Catalyst,between 2010 and 2015 the share of women on the boards of global corporations increased by 54 percent.


Requiring companies to make gender the primary qualification for board membership will inevitably lead to less experienced private sector boards.That is exactly what happened when Norway adopted a nationwide corporate gender quota.


Writing in The New Republic,Alice Lee notes that increasing the number of opportunities for board membership without increasing the pool of qualified women to serve on such boards has led to a“golden skirt"phenomenon. where the same elite women scoop up multiple seats on a variety of boards.


Next time somebody pushes corporate quotas as a way to promote gender equity,remember that such policies are largely self-serving measures that make their sponsors feel good but do little to help average women.


31.The author believes hat the bills sponsored by Lewis and Haddad will_____


[A] help lttle to reduce gender bias.


 pose a threat to the state government.


[C] raise women's position in politics.


[D] greatly broaden career options.


32.Which of the following is true of the Califomnia measure____


[A] It has irritated private business owners.


 It is welcomed by the Supreme Court.


[C]It may go against the Constitution.


[D] It will setle the prior controversies.


33.The author mentions the study by Catalyst to illustrate_____


[A] the harm from arbitrary board decision.


 the importance of constitutional guarantees.


[C] the pressure on women in global corporations.


[D] the needlessness of government interventions.


34.Norway's adoption of a nationwide corporate gender quota has led to_____


[A] the underestimation of elite women's role.


 the objection to female participation on bards.


[C] the entry of unqualified candidates into the board.


[D] the growing tension between Labor and management.


35. Which of the following can be inferred from the text_____


IAI Women's need in employment should be considered


 Feasibility should be a prime concern in policymaking.


[C] Everyone should try hard to promote social justice.


[D] Major social issues should be the focus of legislation.


Text 3答案解析


31 态度题 A help little to reduce gender bias


纵观全文,文章一直在论述该法案,在最后一段作者提出了自己的想法,下次有人把企业配额作为促进性别平等的一种方式。请记住,这些基本上都是自私自利的措施,让他们的赞助商感觉良好,但其实并没有什么帮助,由此可见作者对此法案采取否定态度,A help little to reduce gender bias对减少性别偏见没什么帮助为同义替换的正确选项


32 细节题 C it may go against the constitution


根据题干中的关键词California measures定位到原文第五段第二句,Because the California law applies to all boards,... courts are likely to rule that the law violate the constitutional guarantee of "equal protection" violate 违反宪法,选项C against替换violate为正确选项


33. 例证题 D the needlessness of government interventions


根据题干中catalyst替换到第7段,论点为上一句The number of women on corporate boards has been steadily increasing without government . 在没有政府的情况下,公司董事会中的妇女人数一直在稳步增加。可见D选项中the needlessness of government interventions政府干预的不必要性


34 细节题 C the entry of unqualified candidates into the board


根据Norway定位到倒数第三段第一句,要求将性别作为董事会成员的主要资格,必然会导致私营部门董事会减少。紧接着下文董事会成员的机会越来越多,却没有合格的女性来担任董事会成员, 由此可见会有不合格的人进入董事会,正确选项C 不合格候选人进入董事会


35 推断 B Feasibility should be a prime concern in policymaking 由最后一段可知,下次有人把企业配额作为促进性别平等的一种方式。请记住,这些基本上都是自私自利的措施,让他们的赞助商感觉良好,但其实并没有什么帮助。由此可知该政策并不可取,正确选项B可行性应是决策的首要考虑因素


以上就是考研英语资料:2020年考研英语(一)真题及答案解析之阅读理解3,为大家整理了考研英语长难句分析——精选考研英语真题例句,进行结构解析、句子翻译和词汇指南,帮你读懂长难句,拿下考研英语!更多长难句资料,关注公众号:kaoyanyo,发送关键词:长难句。
游客

返回顶部