陆老丝儿
总版主
总版主
  • UID2
  • 粉丝0
  • 关注0
  • 发帖数340
  • 社区居民
  • 忠实会员
  • 社区劳模
  • 原创写手
阅读:81回复:0

2020年考研英语(一)真题及答案解析之阅读理解2

楼主#
更多 发布于:2020-10-12 20:44
本系列考研资料为大家整理了考研英语长难句分析——精选考研英语真题例句,进行结构解析、句子翻译和词汇指南,帮你读懂长难句,拿下考研英语!更多长难句资料,关注公众号:kaoyanyo,发送关键词:长难句。


Text 2


Scientific publishing has long been a licence to print money. Scientists need joumals in which to publish their research,so they will supply the articles without monetary reward.Other scientists perform the specialised work of peer review also for free,because it is a central element in the acquisition of status and the production of scientific knowledge.


With the content of papers secured for free,the publisher needs only find a market for its journal.Until this century,university libraries were not very price sensitive.Scientific publishers routinely report profit margins approaching 40% on their operations,at a time when the rest of the publishing industry is in an existential crisis.


The Dutch giant Elsevier,which claims to publish 25% of the scientific papers produced in the world,made profits of more than f900m last year,while UK universities alone spent more than f210m in 2016 to enable researchers to access their own publicly funded research;both figures seem to rise unstoppably despite increasingly desperate efforts to change them.The most drastic,and thoroughly illegal,reaction has been the emergence of Sci-Hub,a kind of global photocopier for scientific papers,set up in 2012,which now claims to offer access to every paywalled article published since 2015.The success of Sci-Hub,which relies on researchers passing on copies they have themselves legally accessed,shows the legal ecosystem has lost legitimacy among is users and must be transformed so that it works for all participants.


In Britain the move towards open access publishing has been driven by funding bodies.In some ways it has been very successful.More than half of all Brtish scientific research is now published under open access terms: either freely available from the moment of publication,or paywalled for a year or more so that the publishers can make a profit before being placed on general release.


Yet the new system has not worked out any cheaper for the universities.Publishers have responded to the demand that they make their product free to readers by charging their writers fees to cover the costs of preparing an article. These range from around £500 to S5,000.A report last year pointed out that the costs both of subscriptions and of these“article preparation costs" had been steadily rising at a rate above inflation.In some ways the scientific publishing model resembles the economy of the social internet:labour is provided free in exchange for the hope of status,while huge profits are made by a few big firms who run the market places.In both cases,we need a rebalancing of power.


26.Scientific publishing is seen as“a licence to print money" partly because______


[A]its funding has enjoyed a steady increase.


its marketing strategy has been successful.


[C]its payment for peer review is reduced.


[D]its content acquisition costs nothing.


27.According to Paragraphs 2 and 3,scientific publishers Elsevier have_____


[A]thrived mainly on university libraries.


gone through an existential crisis.


[C]revived the publishing industry.


[D]financed researchers generously.


28.How does the author feel about the success of Sci-Hub______


[A]Relieved.


Puzzled.


[C]Concermed.


[D]Encouraged.


29.It can be learmned from Paragraphs 5 and 6 that open access terms_____


[A]allow publishers some room to make money.


render publishing much easier for scientists.


[C]reduce the cost of publication subtantially


[D]free universities from financial burdens.


30.Which of the following characteristics the scientific publishing model______


[A]Trial subscription is offered.


Labour triumphs over status.


[C]Costs are well controlled.


[D]The few feed on the many.


Text 2 答案解析


26,细节题D its content acquisition cost nothing


根据题干中关键词a licence to print money because ,定位到第一段第二句,其他科学家也免费进行同行评议的专门工作,因为它是获得地位和生产科学知识的核心要素。正确选项D,acquisition原词, for free替换选项中的,cost nothing.


27,细节题A thrived mainly on universities libraries


根据题干关键词Elsevier定位到第三段第一句话,The Dutch giant Elsevier,....made profits of more than 490m last year. while UK universities alone spent more than 210m in 2016,该公司去年利润超过4.9亿英镑 然而仅英国大学在2016年就花费了超过2.1亿英镑。正确选项A 主要依靠大学图书馆 为定位句的同意表达


28态度题 B concerned


根据题干中关键词Sci-Hub的成功定位到第四段第二句, The success of Sci- Hub,.... have themselves legally accessed shows the legal ecosystem has lost legitimacy among its users and must be transformed so that it works for all participants这表明法律生态系统在其用户中已经失去了合法性,必须进行改造,以便为所有参与者服务. 可见作者对于Sci- Hub的成功采取否定态度,正确选项B concerned担忧,担心。A relieved宽慰的,C puzzled困惑的属错误选项, D encouraged鼓励的,正反混淆


29推断题 A allow publishers some room to make money


根据题干关键词open access定位到第四段,最后一句 ...so that the publishers can make a profit before...,合理收取费用是未来出版商能够获利,A选项为同义替换。B render publishing much easier for scientists使发表对科学家来说容易得多 .C reduce the cost of publication substantiality 降低出版成本 D. free universities from financial burdens使大学摆脱财政负担


30 细节题 D the few feed on the many


根据题干关键词scientific publishing model定位到最后一段第五句,labour is provided places free in exchange for the hope of status,while huge profits are made by a few big firms who run the market places.劳动力被免费提供,以换取地位的希望,而一些经营市场的大公司则获得了巨额利润。 可知少部分作者免费劳动,大部分公司盈利,A选项为同义替换


以上就是考研英语资料:2020年考研英语(一)真题及答案解析之阅读理解2,为大家整理了考研英语长难句分析——精选考研英语真题例句,进行结构解析、句子翻译和词汇指南,帮你读懂长难句,拿下考研英语!更多长难句资料,关注公众号:kaoyanyo,发送关键词:长难句。
游客

返回顶部