陆老丝儿
总版主
总版主
  • UID2
  • 粉丝0
  • 关注0
  • 发帖数326
  • 社区居民
  • 忠实会员
  • 社区劳模
  • 原创写手
阅读:86回复:0

2020年考研英语(一)真题及答案解析之阅读理解1

楼主#
更多 发布于:2020-10-11 22:31
本系列考研资料为大家整理了考研英语长难句分析——精选考研英语真题例句,进行结构解析、句子翻译和词汇指南,帮你读懂长难句,拿下考研英语!更多长难句资料,关注公众号:kaoyanyo,发送关键词:长难句。

Part A

Directions:

Read the following four texts.Answer the questions below cach text by choosing[A],,[C],or[D].Mark your answers on the ANSWER SHEET.(40 points)

Text 1


A group of labour MPs,among them Yvette Cooper,are bringing in the new year with a call to institute a UK“town of culture"award.The proposal is that it should sit alongside the existing city of culture title,which was held by Hull in 2017 and has been awarded to Coventry for zoz1.Cooper and her colleagues argue that the success of the crown for Hull,where it brought in 220m of investment and an avalanche of arts,out not to be confined to cities.Britain' town,it is true are not prevented from applying,but they generally lack the resources to put together a bit to beat their bigger competitions.A town of culture award could,it is argued,become an annual event,attracting funding and creating jobs.


Some 1might see the proposal as a boo by prize for the fact that Britain is no longer be able to apply for the much more prestigious title of Furopean capital of culture,a sough after award bagged by Glasgow in 1990 and Liverpool in 2008.A cynic might speculate that the UK is on the verge of disappearing into an endless fever of self-celebration in its desperation to reinvent itself for the post-Brexit world: after town of culture,who knows that will follow-village of cultureSuburb of culture Hamlet of culture


It is also wise lo recall that such titles are not a cure-al1.A badly run“year of culture"washes in and out ofa place like the tide,bringing prominence for a spell but leaving no lasting benefits to the community.The really successful holders of such titles are those that do a great deal more than fill hotel bedrooms and bring in high profile arts events and good press for a year.They transform the aspirations of the people who live there;they nudge the self-image of the city into a bolder and more optimistic light.It is hard to get right,and requires a remarkable degree of vision,as well as cooperation between city authorities,the private sector,community.groups and cultural organisations.But it can be done:Glasgow's year as European capital of culture can certainly be seen as one of complex series of factors that have turned the city into the power of art,music and theatre that it remains today.


A“town of culture" could be not just about the arts but about honouring a town's peculiarities-helping sustain its high street,supporting local facilities and above all celebrating its people and turn it into action.


21.Cooper and her colleagues argue that a“town of culture" award could_____


[A] consolidate the town-city ties in Britain.


 promote cooperation among Britain's towns.


[C] increase the economic strength of Britain's towns.


[D] focus Britain's limited resources on cultural events.


22.According to Paragraph 2,the proposal might be regarded by some as______


[A]a sensible compromise.


a self-deceiving attempt.


[C]an eye catching bonus


[D]an inaccessible target.


23.The author suggests that a title holder is successful onlyif it_____


[A]endeavours to maintain its image.


meets the aspirations of its people.


[C]brings its local arts to prominence.


[D]commits to its long-term growth.


24.Glasgow is mentioned in Paragraph 3 to present_____


[A]a contrasting case.


(B]a supporting example.


[C]a background story.


[D]a related topic.


25.What is the author 's attitude towards the proposal


[A]Skeptical.


Objective.


[C]Favourable.


[D]Critical.


Text1答案解析


21 C 这道题是细节题。题干问库珀和她的同事们认为“文化之城”这一奖项可能会怎样可以定位在第一段第三句:“Cooper and her colleagues argue that the success of the crown for Hull,……” “赫尔之冠”的成功并不局限于城市,它为赫尔带来了2.2亿欧元的投资和大量艺术作品。英国的城镇,确实没有被阻止申请,但他们通常缺乏资源来凑齐一点来击败他们更大的竞争对手。有人认为,“文化之城”奖可以成为一项年度活动,吸引资金并创造就业机会。所以能看出答案是C. 增强英国城镇的经济实力。


22 B a self-deceiving attempt


该题是推断题,题干问:根据第二段,这一提议或许会被一些人认为是…….。 可以定位在第二段第一句“Some might see the proposal as a boo by prize for the fact that……”“有些人可能会把这个提议看作是一个嘘声,因为英国已经不能再申请更有声望的欧洲文化之都的称号了……” 能看出来有些人是持反面态度的。很多人不认识boo,但是也能从后面的on the verge of disappearing into an endless fever of self-celebration in its desperation to reinvent itself for,在绝望地为英国退欧后的世界重塑形象之际,英国即将消失在一场无休止的自我庆祝热潮之中. 接下来几个反问句,能看出来是一种自我欺骗的尝试,所以选择B。


23 D commits to its long-term growth


该题也是细节题,题干问:作者认为这个头衔的持有者是成功的只要它……可以定位到第三段第三句,这些头衔真正成功的持有者,是那些除了为酒店带来收入、带来引人注目的艺术活动和一年的良好报道之外,还做了很多事情的人。它们转变了当地居民的愿望;他们将城市的自我形象推向更大胆、更乐观的一面。所以能看出只要他把致力于乡村的长期发展中,这个头衔就会是成功的。


24 A. a contrasting case


这题是写作目的题,题干说:第3段提到格拉斯哥是为了展现什么。可以定位到第三段倒数第一句。可以看到前面有明显的BUT, 知道和前面的意思成相反。“这个问题很难解决,需要高度的远见卓识,也需要城市当局、私营部门、社区团体和文化组织之间的合作。但这是可以做到的:格拉斯哥作为欧洲文化之都的一年,可以被看作是一系列复杂的因素之一,这些因素把这座城市变成了艺术、音乐和戏剧的力量,直到今天。”


25 D favourable


这题是作者态度题,问作者对于这个建议的态度。第一段是提出该建议。第二段是一些人认为这个建议有点吹嘘。而只有最后一段能看出作者对此建议的态度,“一个“文化之城”不仅仅是艺术之城,而且要尊重一个城市的特色——帮助维持它的商业街,支持当地的设施,最重要的是赞美它的人民,并将其转化为行动。”所以能看出是积极赞成的态度。



以上就是考研英语资料2020年考研英语(一)真题及答案解析之阅读理解1为大家整理了考研英语长难句分析——精选考研英语真题例句,进行结构解析、句子翻译和词汇指南,帮你读懂长难句,拿下考研英语!更多长难句资料,关注公众号:kaoyanyo,发送关键词:长难句。
游客

返回顶部